Hoe structuur zorgt voor flexibiliteit

1 maart 2020. Exact 1 jaar full-time aan de slag met Bricklayers. Opdrachten lopen en nieuwe opdrachten zitten in de pijpleiding. 1 april 2020. Alle lopende opdrachten zijn stopgezet. Nieuwe opdrachten zijn tot nader order geannuleerd. Geen werk. Geen perspectief.
Gedwongen door de situatie moeten we terug naar de tekentafel. We moeten opnieuw gaan bepalen hoe wij in deze tijd maximale waarde kunnen toevoegen. Met losse flodders schieten heeft geen zin. We besluiten op gestructureerde wijze tot een nieuwe strategie te komen:
 • Wat is onze missie?
 • Waar willen we over 3 jaar staan?
 • Met welke externe factoren (en niet alleen corona) moeten we rekening houden?
 • Wie zijn onze stakeholders en wat willen zij?
 • Waar zijn wij zelf extreem goed in? En waarin wat minder..?
 • En gegeven dit speelveld, wat moeten we dan allemaal doen? Wat zijn onze strategieën?
 • Binnen no-time hebben we een digitale muur vol met ideeën. Maar dan? We zijn het erover eens dat we niet gaan rennen, maar wederom voor de gestructureerde aanpak gaan om prioriteiten te stellen:
 • Welke strategieën gaan een grote impact hebben?
 • En welke zijn makkelijk uit te voeren?
 • Al snel weten we al onze ideeën terug te brengen tot een overzichtelijke lijst waar we het komende jaar aan moeten gaan werken. Alleen nog even uitvoeren. En daar ligt de moeilijkheid. De uitvoer. Want hoe zorg je voor de voortgang? En wat doe je als er opeens zaken veranderen? Het antwoord is, wederom, structuur. Allereerst duidelijk verdelen van rollen & verantwoordelijkheden, zodat de uit te voeren strategieën bij de juise personen komen te liggen. Vervolgens een persoonlijk actieplan waarin staat wat er wekelijks opgeleverd moet worden. En daarnaast een standaard overlegroutine waarmee je tijdig signaleert als jouw team afwijkt van het uitgestippelde pad. Of waarmee je direct je team kan bijsturen om een ander pad te nemen dan oorspronkelijk bedacht. Omdat de wereld er nu eenmaal wat anders uit is gaan zien..
  Ook wij hebben deze wekelijkse updates ingericht. Evaluatiemomenten om te zien of onze aanpak nog wel aansluit bij wat er van ons gevraagd wordt. En een stok achter de deur om te werken aan de belangrijkste zaken. Waarbij niks blijft liggen en niks dubbel gebeurt.
  Met als resultaat een unieke propositie met een gloednieuw programma dat zowel online als offline gegeven kan worden. Een nieuwe huisstijl, website, brochure en marketingstrategie. Uitbreiding van ons team, waardoor we diverser zijn in persoonlijkheid en expertise. Tevreden klanten en een volle agenda. En nog veel meer op de planning voor 2021. Doordat we flexibiliteit hebben gecreëerd met behulp van structuur.
  Denk je nu “dit klinkt simpel, wat is hier nu zo bijzonder aan”? Mooi! Want het principe is ook simpel, dat is juist de kracht! Maar toch blijkt het voor velen van ons toch zo moeilijk om toe te passen.. Wil je eens van gedachten wisselen hoe je dit wél voor elkaar krijgt? Neem contact op!