Realiseer je goede voornemens: van Strategie naar Executie

Januari 2021. Jij weet waar je heen wilt. Weet jouw team hoe en waarom? Van strategie naar executie, waarom is dat soms zo moeilijk?
Als eigenaar begrijp je precies wat de WHY is, de stip op de horizon. Je bent ijzersterk in analyseren en innoveren. Maar zoek je ook uit wat er nodig is om de strategie in actie om te zetten?
De strategie wordt gedeeld in een kick-off, hallway meeting, quarterly maar….een verzonden bericht betekent niet dat het bericht ook tot actie aanzet. De vraag die nu in veel hoofden klinkt is: hoe dan? Wil jij die vraag voorkomen en zo snel mogelijk van plannen naar uitvoering komen? Zet dan deze tactieken in:

1. Creëer samen – mensen steunen wat ze zelf gemaakt hebben

Betrek vanaf het begin de key teamleden in het strategie proces en probeer in elk stadium een zo breed mogelijke groep te betrekken. Als mensen hun eigen bijdragen in een plan zien zullen zij het steunen en veel beter kunnen uitleggen aan hun collega’s. Ook zullen ze in de toekomst in de uitvoering continue de waarom snappen en dat is een van de belangrijkste drijfveren.

2. Visualiseer – de strategie moet zo duidelijk zijn dat er altijd naar gewezen kan worden!

Een strategie is niet duidelijk tot je hem op een A4-tje tekent of liever nog op een muur schildert. Daag je team in dit proces uit om zoveel mogelijk te visualiseren en ja, uiteindelijk komt die strategie ergens te hangen, waar iedereen hem kan zien, zich betrokken voelt en de strategie onderdeel wordt van elke werkdag.
Op deze manier ontstaat er een routekaart, zichtbaar voor iedereen om te volgen. Het team ziet continue wat hun doel en aandeel daarin is en hoe ze impact kunnen maken.

3. Investeer in activatie en communicatie – de verzonden boodschap wordt niet altijd meteen ontvangen!

De meest gemaakte fout is de aanname dat het personeel gaat rennen voor een plan op het moment dat ze het horen. Zo zitten we niet in elkaar. We zijn niet alleen sceptisch van nature maar we moeten een plan nou eenmaal vaker horen en zien voor we overtuigd zijn dat dat plan klopt, en we snappen wat ons aandeel daarin is voor we in actie kunnen komen.

4. Zorg voor processen en systemen – de strategie staat niet op zichzelf!

Een strategie zal nooit tot uitvoering komen als hij niet een op een gelinked is aan je primaire processen. Als check kan je zorgen dat de strategie duidelijk linkt naar jouw visie en missie. Maar zorg ook dat jouw budget exact klopt met de tactieken die ingezet moeten worden om jouw plannen te halen. Zorg voor meetsysteem om de voortgang op tactieken, doelen en impact te kunnen bewaken. Ga terug naar de tekentafel als deze stippen nog niet verbonden kunnen worden.

Investeer jij alleen in strategieadvies of investeer je dat kleine beetje extra om te zorgen dat jouw kostbare strategie ook uitgevoerd gaat worden?

Een strategie zal alleen slagen als je hele team het einddoel voor ogen heeft en gelooft in het plan! Je weet nu hoe je dat voor elkaar krijgt!

Zet zelf de volgende stap. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis tips en updates om de ontwikkeling van jouw bedrijf te versnellen.

    Ik ga akkoord met de privacy policy van Bricklayers conform de "General Data Protection Regulation"